Over Jotul houtkachels

Jotul een van de oudste fabrikant van kachels en haarden

Facebook

Volg Jotul op Facebook voor actuele informatie.

Website

Bekijk de website van Karel de Kachelkraker voor het actuele aanbod

Instagram

Volg Jotul op Instagram voor actuele informatie.

Over Jotul houtkachels

Jotul al sinds 1853

Jøtul is één van ‘s werelds oudste fabrikanten van kachels, inbouwkachels en haarden. Het erfgoed van het Noorse bedrijf Jøtul is gebaseerd op meer dan 160 jaar lange traditie van het verfijnd vakmanschap en de kunst om zich te wapenen tegen de kou.

Noors vakmanschap

De natuur, cultuur en ambachten van Noorwegen zitten ons in het DNA. Wij hebben een passie voor warmte en een schat aan kennis en ervaring, die van generatie op generatie doorgegeven wordt. Daarmee kunnen we degelijke producten voor dagelijks gebruik een vleugje schoonheid en esthetiek meegeven.

Tijdloos design

Onze tijdloze producten slaan een brug tussen heden en verleden. Ze sluiten naadloos aan bij de strakke vormgeving van een moderne woonomgeving. Puur Noors vakmanschap gaat bij ons samen met functioneel design, voor een aantrekkelijk ontwerp dat uitstijgt boven vluchtige trends. Over smaak valt niet te twisten, maar goed ontwerp is meer dan een kwestie van mening. Bij Jøtul geloven we nog altijd dat vorm in dienst moet staan van functie.

Jotul en het milieu

Het stoken in een open haard of houtkachel met minimale fijnstofemissie is zeer belangrijk voor een beter klimaat. En dit is uiteraard voor de meesten de belangrijkste reden om de oude haard te vervangen. Maar milieubewustzijn is ook goed voor de portemonnee. Doordat minder warmte via de schoorsteen verdwijnt, en meer warmte in de woonkamer belandt, worden de stookkosten aanmerkelijk gunstiger.

Volgens het project ‘Energismart’ – geïnitieerd door ‘Naturvernforbundet’ – de grootste en oudste milieuorganisatie van Noorwegen , dat als doel heeft het de consumenten gemakkelijker te maken om energieslim te wonen, geeft een schoon brandende haard de volgende besparingen:

  • Een traditionele, niet schoon brandende haard zet 50% van het hout om in warmte, terwijl dit percentage bij een schoon brandende haard tot wel 80% kan oplopen.
  • Een zak van 40 liter berkenhout kan theoretisch gezien 76 kWh leveren. Verbranding hiervan in een oude haard levert echter 39 kWh warmte aan de woning. Verbranding in een schoon brandende haard levert 60 kWh warmte aan de woning.
  • Dat betekent dat een schoon brandende houtkachel voorzien van ongeveer 54 zakken van 40 liter hout 3240 kWh levert. Een oude kachel komt niet verder dan 2106 kWh, en heeft dus 29 zakken extra nodig.